Gratki modów
Hydraulika siłowa - pomoże ktoś??
Zwiń
X
-
Hydraulika siłowa - pomoże ktoś??
Oprócz normalnej regularnej produkcji którą wykonuje moja firma w zakresie CNC, ostatnio wpadło mi po koleżeńsku zadanie, którego podjąłem się bardziej z ciekawości i po koleżeńsku i chęci poznania nowych zagadnień, niż z potrzeby zarobienia paru groszy.
Znajomy dostarczył mi formę do produkcji prefabrykatów budowlanych. Jest to sporych rozmiarów maszyneria, w kształcie otwieranej skrzyni, którą wypełnia się materiałem, a po sprasowaniu tego wychodzi kształtny półfabrykat.
Do tej pory forma ta miała wieko, bok i ścianę czołową otwieraną pneumatycznie. Obecnie przerabiamy to na hydraulikę i tu następują pytania:
- w związku ze zmianą uszczelek potrzebna jest większa siła domknięcia klap:
- boczna - ok. 4,0-4,5t - skok siłownika ok. 100mm
- górna - ok. ok. 3,5-4,0t - skok siłownika ok. 400-500mm (zależnie od kinematyki jaką opracujemy)
- czołowa - ok. 2,0t - skok ok. 300mm
Ilość cyki otwarcia/zamknięcia ok. 15-18/h.
Jaką dobrać średnicę siłowników (nie ma ograniczeń technicznych w zabudowie), jaką wydajność pompy (P i l/min), oraz jaka pojemność zbiornika na olej.
Czy mogę dobrać pompę/siłowniki nadmiarowe a ich siłę domknięcia regulować rozdzielaczem czy to będzie "niezdrowo" dla układu??
Pompa nie będzie w pracy stałej, a jedynie włączana na ok. 90sek i wyłączana.
Jakieś rozwiazania systemowe - agregat hydrauliczny(pompa/zbiornik/rozdzielacz)???
Polecana marka siłowników/pompy??
Każda odpowiedź będzie mile widziana.
Jak komuś wydaje się że wie, a nie wie na pewno to niech się powstrzyma od wypowiedzi, bo mi się wydaje że wiem, a de facto nie wiem prawie nic.
Mile widziane PW.
Jak nic nie znajdę, to się udam do pobliskiego sklepu z częściami do maszyn rolniczych i koparek i pewnie tam za pół godziny chłopaki mi "zaprojektują" taki układ, sprzedadzą graty i dorobią odpowiednie węże
-
Komentarz